#payitforward

Alsjeblieft!

Deze strip krijg je gratis van me. Gewoon, zomaar… Ik hoop dat je het een tof verhaal vindt, met mooie tekeningen. Ik hoop dat je ervan geniet, want dat is de bedoeling van dit boekje… Genieten. Liefst met volle teugen!

Strips zijn de laatste tijd zo’n beetje in de vergetelheid geraakt. We kennen ze nog wel uit onze kindertijd, maar het blijft al lang niet meer bij de kinderboekjes van weleer. Er bestaat een hele wereld aan verhalen in getekende vorm. Of je nu houdt van humor, fantasy, detective, science-fiction of zelfs meer het literaire genre… je vindt ongetwijfeld je gading wel in de wondere wereld van de strips. En wat voor een wereld! Niet voor niets dat men spreekt van ‘de negende kunst’. Met dit boekje hoop ik je wat nieuwsgierig te maken. Nieuwsgierig naar méér!

Ik nodig je dan ook van harte uit in ‘Het Negende Labyrint’ te Genk. Kom eens een kijkje nemen, snuit eens door het grote aanbod van stripverhalen en misschien vind je wel iets nieuws om bij weg te dromen.

Oh, en geef dit boekje gerust verder aan iemand die er net zoveel plezier uit kan halen als jij!

#payitforward #vertelhetverder #gratis #goededaadvandedag #genieten

payitforward.JPG

Zondagsmarkten in Genk

Ze zijn er weer, de bekende zondagsmarkten van Genk. Het Negende Labyrint zet hiervoor ook zijn beste beentje voor, door actief deel te nemen aan dit gebeuren. Je kan komen neuzen in onze tweedehandsbakken met interessante acties.

Tot dan! 

Avondopening op VRIJDAG

Na het aanpassen van de openingsuren, ook een wijziging in de avondopening. Ik verhuis van woensdag naar vrijdag. Kwestie van het weekend goed in te zetten! Kom dus gerust een keer langs, we proberen er telkens een gemoedelijke bedoening van te maken. 

Avondopening

Wist je dat je favoriete stripwinkel ook 's avonds geopend is? Voor iedereen die het moeilijk heeft om overdag een gaatje in de agenda te vinden, kan je elke woensdagavond tot 20:00 terecht in Het Negende Labyrint. 'After dark' gaat het er meestal ook wat gezelliger aan toe. Kom zeker een keer een kijkje nemen!

Iedereen Donderdagt

Wist je dat Het Negende Labyrint deel uitmaakt van de talloze standjes tijdens Iedereen Donderdagt? Je vindt ons op het stadsplein met een mooie selectie van strips, comics en games. Kom dus zeker een keertje langs op deze gezellige zomeravonden!

iedereen donderdagt.jpg

Genk heeft weer een stripwinkel

IMG_1363.jpg

Dit is een tijd waar stripwinkels eerder dichtgaan. Waar iedereen heil en geld ziet in het digitale. Iedereen? In Genk gaat er een nieuwe stripwinkel open. Zo een met papieren strips. Wonderland in Hasselt is niet langer alleen nadat Bloomie's begin 2018 sloot. 'Het Negende Labyrint' heet de nieuwe zaak. Nog mooier: hij ligt pal naast de oude Bloomie's waar nu stripuitgeverij Daedalus huist.

Een vrijdagmiddag aan dat gezellig pleintje achter Shopping 2 in de Rootenstraat. Genkenaar Lars Was (38) poseert met Bones, zijn border collie, voor de winkel. "Een deel van het meubilair", aait hij Bones over zijn kop. Achter hem is op het vitrineglas nog geen bestickering te zien. "Die moet vandaag nog komen, want morgen ga ik open (zaterdag 21 april, red.)." Lars' winkel heet wat raadselachtig Het Negende Labyrint. "Labyrint staat voor een zoektocht en ik ben een zoeker. Ik heb altijd geweten dat ik nog iets buiten het onderwijs wilde doen. En die negende slaat natuurlijk op De negende kunst, de bijnaam voor de strip."

Buren

Dat Negende Labyrint ligt pal naast Daedalus, pal naast waar vroeger, nog geen half jaar geleden, Bloomie's huisde, dat Genkse gewezen stripinstituut. "Zoek er niets achter. Van Luk en Koen heb ik enkel de stock en wat meubilair overgekocht. Voor de rest hebben we geen enkele zakelijke band. Al zijn we wel goede vrienden natuurlijk. Ik ben opgegroeid met strips uit Bloomie's. Maar het was wel toeval dat net hier een pand te huur stond. Achteraf bekeken, praktisch. De weg uitleggen aan een stripliefhebber is simpel. Ik moet allen maar zeggen: We liggen naast Bloomie's."

Een ervaring met papier

Lars was tot voor kort een leraar Aardrijkskunde en Informatica met 17 jaar op zijn leerkrachtenteller. Vanaf vandaag is hij een stripwinkelier. Waarom een stripwinkel in 2018, Lars? "Het is een nichemarkt, akkoord. Maar heel wat stripliefhebbers houden wel aan papier. Thuis in de zetel, met een wijntje, genieten van een strip om paginagroot die tekeningen te zien en te smullen van een hopelijk goed verhaal. Zo is lezen een ervaring. Stripverzamelaars willen echt iets tastbaars. Strips lezen op een tablet is handig als je op vakantie gaat, maar het heeft toch niet datzelfde gevoel. Vergelijk het met vinyl. Het is toch anders als je een plaat uit de hoes haalt, op de platendraaier legt en de naald erop loslaat dan dat je op Spotify een nummertje zoekt of een mp3'tje speelt. Mijn omgeving was eerst verrast, maar iedereen is nu heel positief. Mijn vrouw, mijn ouders en ook de boekhouder, iedereen gelooft erin. En ook de mensen die hier passeren: O, er komt weer een stripwinkel. Fijn. Genk heeft er echt wel een nodig" Zelf is Lars een grote stripkenner, die graag advies geeft. "Maar ik wil tegelijk ook de gezelligheid hebben die Bloomie's altijd had." Verzamelen doet hij niet meer: Ah nee, de winkel gaat voor." (lacht)
 

Het Negende Labyrint

Hier zijn we dan! Eigenlijk nooit gedacht dat ik ooit in mijn eigen stripwinkel zou staan, maar het lot besliste er gelukkig (!) anders over. Toen mijn eigen stripboer Luk van Bloomie’s de deuren sloot om full-time met uitgeverij Daedalus verder te gaan, begon het toch wat te kriebelen. Zou ik dit kunnen/willen doen? Na wat gesprekken en een betere kijk op wat er gebeurt achter de toog was het dan zover. Het Negende Labyrint zou de fakkel van Bloomie’s overnemen.

De naam van de zaak vloeit voort uit twee dingen. De negende kunst van het beeldverhaal is de duidelijkste. Ook het labyrint is uiteindelijk niet zo’n vreemde keuze. Het bestaat al duizenden jaren en is terug te vinden in verschillende culturen wereldwijd. Het stelt de (spirituele) zoektocht in het leven voor. Ik herkende het meteen in m’n eigen zoektocht in de wereld van de stripverhalen. Het zoeken naar de juiste reeks, die tekenaar of scenarist die je telkens weet te bekoren. Het is zo’n boeiende wereld van verhalen lezen en herlezen. Het is aan jou om je eigen weg uit te stippelen en te genieten van elke bladzijde.

Maar in het labyrint wilde ik toch ook wat meer doen dan enkel strips verkopen. Het aanbod wordt geleidelijk aan uitgebreid met comics (zowel Nederlandstalig als Engelstalig) en games (bordspelen, kaartspelen). Ook probeer ik de mensen zich thuis te laten voelen. Je kan altijd eens binnenspringen voor een praatje bij een tas koffie, genieten van een strip op een zonnig terrasje net voor de deur. Persoonlijke begeleiding mag je ook verwachten. Ik wil je graag gidsen doorheen stripland als je op zoek bent naar iets nieuw en deins er niet voor terug om je leeslijstjes bij te houden zodat je geen deel mist van je favoriete reeksen. Vergeet ook niet dat er ‘s vrijdags een avondopening is voor de mensen die door de dag niet tot hier geraken. Een gezellige bedoening met af en toe wat lekkers erbij.

Kom gerust een keertje kijken, een babbeltje slaan. Wie weet vind je wel een nieuwe schat in Het Negende Labyrint.