Genk heeft weer een stripwinkel

IMG_1363.jpg

Dit is een tijd waar stripwinkels eerder dichtgaan. Waar iedereen heil en geld ziet in het digitale. Iedereen? In Genk gaat er een nieuwe stripwinkel open. Zo een met papieren strips. Wonderland in Hasselt is niet langer alleen nadat Bloomie's begin 2018 sloot. 'Het Negende Labyrint' heet de nieuwe zaak. Nog mooier: hij ligt pal naast de oude Bloomie's waar nu stripuitgeverij Daedalus huist.

Een vrijdagmiddag aan dat gezellig pleintje achter Shopping 2 in de Rootenstraat. Genkenaar Lars Was (38) poseert met Bones, zijn border collie, voor de winkel. "Een deel van het meubilair", aait hij Bones over zijn kop. Achter hem is op het vitrineglas nog geen bestickering te zien. "Die moet vandaag nog komen, want morgen ga ik open (zaterdag 21 april, red.)." Lars' winkel heet wat raadselachtig Het Negende Labyrint. "Labyrint staat voor een zoektocht en ik ben een zoeker. Ik heb altijd geweten dat ik nog iets buiten het onderwijs wilde doen. En die negende slaat natuurlijk op De negende kunst, de bijnaam voor de strip."

Buren

Dat Negende Labyrint ligt pal naast Daedalus, pal naast waar vroeger, nog geen half jaar geleden, Bloomie's huisde, dat Genkse gewezen stripinstituut. "Zoek er niets achter. Van Luk en Koen heb ik enkel de stock en wat meubilair overgekocht. Voor de rest hebben we geen enkele zakelijke band. Al zijn we wel goede vrienden natuurlijk. Ik ben opgegroeid met strips uit Bloomie's. Maar het was wel toeval dat net hier een pand te huur stond. Achteraf bekeken, praktisch. De weg uitleggen aan een stripliefhebber is simpel. Ik moet allen maar zeggen: We liggen naast Bloomie's."

Een ervaring met papier

Lars was tot voor kort een leraar Aardrijkskunde en Informatica met 17 jaar op zijn leerkrachtenteller. Vanaf vandaag is hij een stripwinkelier. Waarom een stripwinkel in 2018, Lars? "Het is een nichemarkt, akkoord. Maar heel wat stripliefhebbers houden wel aan papier. Thuis in de zetel, met een wijntje, genieten van een strip om paginagroot die tekeningen te zien en te smullen van een hopelijk goed verhaal. Zo is lezen een ervaring. Stripverzamelaars willen echt iets tastbaars. Strips lezen op een tablet is handig als je op vakantie gaat, maar het heeft toch niet datzelfde gevoel. Vergelijk het met vinyl. Het is toch anders als je een plaat uit de hoes haalt, op de platendraaier legt en de naald erop loslaat dan dat je op Spotify een nummertje zoekt of een mp3'tje speelt. Mijn omgeving was eerst verrast, maar iedereen is nu heel positief. Mijn vrouw, mijn ouders en ook de boekhouder, iedereen gelooft erin. En ook de mensen die hier passeren: O, er komt weer een stripwinkel. Fijn. Genk heeft er echt wel een nodig" Zelf is Lars een grote stripkenner, die graag advies geeft. "Maar ik wil tegelijk ook de gezelligheid hebben die Bloomie's altijd had." Verzamelen doet hij niet meer: Ah nee, de winkel gaat voor." (lacht)